Du visar för närvarande Rogue Cronus Magnum III – Test

Rogue Cronus Magnum III – Test

  • Inläggsförfattare:
  • Inläggskategori:Elektronik

Från Rogue Audio kommer här en dunderklump. Överdimensionerad nätdel gör denna förstärkare rejält baktung. När man lyfter den blir man nästan lite chockad då den egentligen inte är så stor i formatet. Byggkvaliteten överlag ligger på topp. Allting känns gediget. Sen att den är väldigt snygg med är en bonus.

På baksidan sitter även en brytare där du kan välja mellan rent triodläge eller ultralinjärt. Ultralinjärt är att föredra om man har tungdrivna högtalare. Mina högtalare som ligger lite mitt i mellan funkade helt ok i triodläget. Detta läger ger en lite mjukare karaktär. En smaksak med andra ord.

Under en lucka på toppen sitter justeringar för gain. På detta exemplaret var nivåerna redan justerade.

Här finns en video som demonstrerar hur man gör.

De fyra stora rören låg förpackade separat, uppmärkta och lätta att montera.

Ljud

Jag lät förstärkaren stå på 3 timmar för att bli varm innan lyssning. Den är väldigt tyst/brusfri och 3-d känslan i ljudbilden som målas upp är exeptionellt bra. Det är superenkelt att peka ut positioner. Men det handlar inte om ett sterilt, tråkigt ljud, utan här flödar musiken fram med ett lite lugnt laid back spelsätt och den blir aldrig stressad. Fungerar även utmärkt med lite stökig musik utan att det blir hårt eller tråkigt.

Basen är snabb, rapp och aldrig ”brölig”. Diskanten är mjuk och följdsam utan att bli mesig. Eftersom bakgrunden är tyst så hörs mikrodetaljer med lätthet. Mellanregistret är det som övertygar allra mest. Följsamt, detaljerat och musiken bara flödar fram. Kvinnoröster kan bli magiskt bra om inspelningen tillåter det.

3D-känslan tillsammans med det lättlyssnade och detaljerade ljudet gör att förstärkaren borde passa väldigt många öron. En fullträff för priset.

Den stora styrkan är ändå att man verkligen njuter av musiken. Hände flera gånger att jag gick ner till musikrummet bara för att lyssna utan att analysera/dissekera låtarna. Bara det är ett bra betyg i sig.

Nu är man inte så lite sugen av att lyssna på Rogues andra maskiner iom att denna förstärkaren briljerar stort.

En stor bonus (eller egentligen två) är att Rogue har monterat i både ett bra RIAA-steg och en hörlursförstärkare som räcker långt. Då slipper man skaffa extra apparatlådor som tar plats. RIAAt är dessutom justerbart så det passar många olika puppor. Man kan justera nivån i två olika lägen samt justera lasten i fem olika steg. Fungerade utmärkt med min moddade RP3. Blev sittandes länge och spisade mina gamla plattor med Pink Floyd, Bob Dylan och Meat Loaf.

Letar du efter en förstärkare som har fokus på musik utan att ge avkall på detaljer så rekommenderar vi en lyssning på denna förstärkare. Enklast är att kontakta Joel på Meta Wave och kolla med köp/hemlån.

Testhögtalare: XTZ 99.26 Beryllium