XTZ Edge A2.300 Test
Dynamik och detaljer i överflöd
XTZ Edge A2-300
Svenska XTZ har gjort sig kända för att göra välbyggda produkter till ett förmånligt pris.
Olle Eliasson & company har den här gången samarbetat med ICE – power och tagit fram en smäcker produkt med stor inre kraft. På pappret imponerar siffrorna väldeliga för prisklassen. Låg distorsion och hög dämpfaktor skvallrar om att här kommer det vara kontroll på konerna.
Det finns fortfarande fördomar mot klass d, men kollar man på produkterna som kommit de senaste 2 – 3 åren, så visar det tydligt att det bara är fördomar. Har lyssnat en hel del på Nuprime STA-9 som är ett väldigt fint steg och det är troligtvis det steget som kommer bli Edge A2-300 största konkurrent.
Ice-powers moduler brukar vanligtvis sitta i mycket dyrare konstruktioner så det ska bli spännande och se vad XTZ-steget kan prestera.
Steget i sig är välpackat i en dubbelkartong med mycket luft. Steget ger ett gediget intryck med ett sobert yttre. Locket och fronten är i ett stycke tjock aluminium. På fronten sitter XTZ-loggan instansad och ett litet hål där man skymtar en liten diod. Tack för att den inte lyser så starkt! Finns inget värre än stora dioder som sticker ut och lyser upp halva rummet när det är mörkt. Sidostyckena är perforerade för att ge bra ventilation.
Alla kontakter och knappar hittar man på baksidan. Strömingång, säkring och av/på-knapp till vänster. I mitten sitter ingångarna och en gain-justering. Inget som är vanligt för slutsteg till hemmet men som sitter på alla slutsteg till bilen. I vanligt 2 kanalsläge är detta något som man kanske inte kommer att använda. Men bi-ampar man med olika slusteg så är det en bonus då du kan finjustera nivåerna. I princip så skulle man kunna använda den som en volymkontroll. Så vill man hålla ner det minimalt och bara har en signalkälla så får man extremt korta signalvägar. T.ex. medispelare rätt in i slutsteget och sen in i högtalarna. Smart.
Till höger sitter gedigna högtalarutgångar, stereo/mono-omkoppling och väljare för automatstart eller alltid på. Det är inte bryggkopplingsbart men monoväljaren är bra och ha om du tänker bi-ampa. Så kör du ett steg per kanal och får maximal kanalseparation.
Men nog snackat om konstruktionen. Nu är det dags för ljudet. Hur låter det?
Ljud
Började med Lee Harvey Osmond – Oh, Linda för att testa av basområdet. Sen vidare med låtar med blandat djupbas, ståbas med mera. XTZ Edge lyckas att hålla full koll och blir aldrig blöt eller slö oavsett musikstil och volym.
Egentligen samma med mellanregister och diskant. Edge varken lägger till eller tar ifrån något från inspelningarna.
Det finns en punkt som Edge A2.300 briljerar extra mycket på. Eller inte så lite extra egentligen. Bredd, djup och utplaceringar är sinnesjuk för prisklassen. Det går hur lätt som helst att följa händelserna i ljudbilden. Allt från minsta lilla ljud till explosioner. Det är tyst när det ska vara tyst och det är gott om luft mellan instrumenten.
Dynamik och kontroll är väl kanske det som beskriver det här slutsteget bäst. (Hade varit spännande att se en kub-mätning) Sen att det är löjligt billigt (kanske för billigt?) är bara ännu mer bonus. Lätt det bästa slutsteget jag lyssnat på under 10 000kr. Letar du efter ett slutsteg så bör du absolut överväga att ha med Edge på listan av objekt även om budgeten är högre. Eller varför inte köpa 2 och bi-ampa.
Edge förtjänar referensutmärkelsen pga dess jämnhet och att det inte finns något i närheten i samma prisklass.
Betyg
5/5
Pris: 4790:-
Länk till produktens hemsida