Du visar för närvarande AKG N60nc – Test

AKG N60nc – Test

  • Inläggsförfattare:
  • Inläggskategori:Hörlurar

Lättviktslur med effektiv brusreducering

AKG grundades redan 1947 och från början så var det fokus på högklassiska mikrofoner för studios och radiostationer. Inte fören på mitten av 80-talet kom satsningen mot vanliga konsumenter. Sen 1994 så ingår AKG i koncernen Harman International med bl.a. JBL, Harman Kardon.

AKG N60nc har funnits ett tag nu och snart kommer uppföljaren som även har Bluetooth. N60nc har belönats med bl.a. EISA Awards och fått bra betyg i tester så förväntningarna är höga.

Luren levereras med väska, laddkabel och en ljudkabel. Kabeln är skyddad med flätad tygstrumpa och ger bra kvalitetskänsla. Hörluren i sig väger inte så mycket och sitter väldigt lätt på huvudet. Lederna fungerar effektivt så de sitter bra på olika stolekar och utformning på huvudet.  Enda minuset där är att de sitter väldigt lätt så att om man rör sig lite mer så flyttar de sig lätt. Alltså inget vidare för träning eller idrott. Men det var kanske inte heller syftet när de designades.

När batteriet är fulladdat så ska oljudsreduceringen räcka upp mot 30 timmar.

 

Brusreduceringen fungerar bra men jag kan störa mig lite på att volymen höjs när man aktiverar den. 

Och nu då till ljudet. Det första som slog mig var hur fint diskanten och övre mellanregister presenterades. Lugnt, harmoniskt och mycket detaljer. På lugn akustisk musik så nästan flyter ljudet fram. Klockrent val på gamla hifi-klassiker som Dire Straits, Emmylou Harris med flera. Funkar även på lite mer skränig musik utan att det blir jobbigt för öronen. Enda egentliga invändningen är att den kan vara aningens tunn i botten och mörka mansröster saknar lite kropp.

Och gillar du att lyssna på klassisk musik med dynamik och lite tystare partier så hör man även att brusreduceringen lägger till lite brus i bakgrunden. Å andra sidan så är det kanske inte den typen av musik man lyssnar på i bullriga miljöer.

Betyg

Den fina ljudkvaliteten gör att trots mina små invändningar, så får AKG N60nc en stark 4a i betyg. Bör provlyssnas om man vill ha brusreducering och inte behöver kunna köra helt trådlöst.

Ps. Egentligen är väl brusreducering ett felaktigt valt ord av (svenska) branshen. Borde vara oljudsreducering.

betyg4-hifitester

Testutrustning

Vid testandet har jag använt Astell & Kern AK100 och lurens egna ljudsladd.

Både högupplöst musik och vanliga vaw-filer.